Close-up snimak mladog somelijea koji miriše crno vino na pozadini vinskog podruma. Stručnjak u oblasti alkoholnih pića.

Dobrodošli u svet somelijera, gde svaki korak ima svoju priču, a svako vino ima svoj karakter.

Somelijer“ (Sommelier) je francuska reč koja znači u bukvalnom smislu, „Onaj koji služi vino,“ ali ne samo da pravilno služi vino, već i s elegancijom vlada svakim korakom. U svetu somelijera, svaki trenutak posluživanja vina je pravo umetničko delo! Od elegancije sipanja vina do taktičkog odabira čaše, svaki detalj je deo umetnosti.

Somelijer je stručnjak koji poznaje vinske regije i tipove vina širom sveta. Somelijer može gostu približiti priču o vinu, čak i ako ga prethodno nije probao, otkrivajući mu raznolikost i bogatstvo vinskog sveta.

Prepoznavanje vinskih stilova i veština usklađivanja hrane s vinom su deo somelijerove stručnosti. 

Somelijer ne samo da je upućen u vinske etikete, već takođe tačno zna kako pravilno čuvati vina. Položaj, temperatura, vlažnost – sve su to faktori koje somelijer uzima u obzir kako bi osigurao da vino ostane u vrhunskom stanju čak i nakon dugog vremena u boci.

Somelijer na brodu mora da prodje obuku

Da bi se zaposlili kao somelijer na brodu potrebno da prodjete obuku ili neki osnovni kurs za somelijera. Obuka kombinuje teoriju i praksu, istražujući proizvodnju vina, stilove vina, usluživanje, i uparivanje hrane i vina. Praktične vežbe i posete vinarijama učiniće vašu obuku nezaboravnom avanturom! Naućićete kako da postanete pravi vinski znalac, ocenjujući, uparujući i uslužujući vina kao profesionalac!

Broj somelijera na brodu obično varira između 3-4 do 15-20, sve zavisi od veličine broda i broja restorana. Veći broj somelijera je na većim brodovima sa kapacitetom od 4.000 do 5.000 putnika. Ljubitelji i poznavaoci vina često su ljudi koji vole raskoš i imaju sklonost ka raznim oblicima luksuza. Medjutim, danas na brod ne pristižu samo bogataši, već i raznovrsni pojedinci koji dele zajednički interes prema vinu i uživanju u luksuznom iskustvu.

Uloga somelijera na brodu

Počinjete na poziciji somelijera, a nakon toga postoji mogućnost napredovanja na poziciju head somelijera. Somelijerski tim, na čelu s glavnim ili head somelijerom, ima ključnu ulogu u organizaciji vinskog sektora na brodu. 

Osnovna misija somalijera je:

  • osigurati zadovoljstvo gostiju putem stručnog savetovanja pri odabiru vina,
  • somalijeri su odgovorni za budžet, 
  • vrše svakodnevno poručivanje vina
  • održavaju inventar vina u svakom restoranu.

Uloga head somelijera obuhvata raznolike zadatke, uključujući i organizaciju sastanaka s ključnim osobljem, planiranje treninga, vođenje degustacija i edukativnih sesija o vinu. Briga o stanju zaliha i redovno ažuriranje vinske karte takođe su od suštinskog značaja i još jedan od zadataka head somelijera. Head somelijer je vinska zvezda broda, stalno obnavljajući vinsku kartu kako bi gostima pružio nezaboravno iskustvo.

Ukoliko želite otkriti  detalje o atraktivnim platama somelijera na brodu, kliknite na ovaj link i saznajte više!

Vinska čarolija na brodu! 

Raznolikost i kvalitet ponude vina zavise od veličine broda i specifičnosti restorana. Italijnski i francuski restorani u ponudi imaju vina koncipirana sa akcentom na najprestižnije vinske regione (lokalne sorte grožđa). Glavni restorani nude internacionalnu selekciju vina, prilagođenu sezoni i destinaciji broda. Kompanije poput „Silver Sea“ ističu lokalna vina, podržavajući vinske industrije zemalja koje posećuju. Vinska karta često reflektuje strukturu gostiju u sezoni. 

Žena sa bočne strane pije čašu crvenog vina.

„Disney Cruise Line“ je orijentisana na američko tržište zbog svojih većih brodova. Stoga, na osnovnoj vinskoj karti dominiraju vina iz Kalifornije, kao i vinogradi iz Argentine i Čilea. Posebna vinska iskustva pružaju restorani poput „Palo“ i „Remy“, s ograničenim mestima i vrhunskim selekcijama. Smešteni su na dvanaestom spratu, na vrhu broda, pružajući prelep panoramski pogled. Izbor vina u ova dva restorana je zaista impresivan, i predstavlja san skoro svakog somelijera koji bi sa ponosom predstavio svoju vinsku kartu, makar na jedno veče.

Koje to vino na brodu nosi cenu od čak 25.000 dolara? ✨

„Vault“ selekcija vina oduševljava blagom kao što je Chateau Latour iz 1961, čije je otvaranje 25.000 dolara, ali tu su i ekskluzivni šampanjci poput Krug Collection iz 1985. Šta kažete na ovo pitanje: „Da li bi vi izdvojili deo vašeg bogatstva, za ovu vinsku bajku, da krstarite kao putnik i imate status milionera?“ Ili bi se pre odlučili za varijantu nekog srpskog ili crnogorskog vina? U našem narednom blogu otkrijte da li se naša lokalna vina zaista i kriju među brodskim vinskim kartama…

Iskoristite priliku da obogatite svoje prijatelje korisnim informacijama! Podelite ovaj članak s njima kako biste zajedno uživali u korisnim saznanjima. Za još uzbudljivih vesti i intrigantnih priča s kruzera, zapratite nas naš Instagram profil prirucnikza_radnabrodu

I naravno, putujte bezbrižno uz „Priručnik za rad na brodu“ – knjigu prepunu korisnih saveta i trikova koje će vam olakšati život na kruzeru.

Do sledećeg petka! Hvala vam što nas pratite!

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su *