Ukoliko doživite povredu tokom boravka na kruzeru, hitno potražite medicinsku pomoć. Svaki kruzer ima medicinski tim i opremu koja može pružiti osnovnu medicinsku pomoć. Knjiga "Priručnik za rad na brodu" pruža informacije o pravilima i postupcima u situacijama bolesti ili povreda tokom putovanja. Ova knjiga će vas uputiti o vašim pravima, procedurama i pružiti korisne smernice kako da adekvatno reagujete u slučaju zdravstvenih izazova na kruzeru.

Skakanje u vodu je prirodna stvar sa kojom odrastamo. Ali totalno je neprirodno skakati sa kruzera imajući u vidu posledice toga.

Nije dozvoljeno i protiv svih zakona je skakanje u vodu sa broda. Nakon što je Nick Naydev (27 god.) u Nassau na Bahamima, skočio sa palube broda visokog (238 metara) i objavio video snimak na društvenim mrežama, on i njegovi prijatelji su izbačeni sa broda i prepušteni sami sebi da se snađu da se vrate kući sa Bahama.

Njima je i doživotno zabranjeno krstarenje na brodu sa tom kompanijom, a protiv njih se odmah zatim i sproveo pravni postupak.

Pre toga je 16-godišnji dečak umro, nakon što je pao sa osmog sprata “Symphony of the Sea” u more, dok je pokušavao da dodje do svoje spavaće sobe sa balkona susedne kabine.

Ne skačite sa broda! Ne pomišljajte da skačete sa broda! Ne bavite se ovakvim ili sličnim akrobacija dok ste na brodu!!!

 

Pogledajte objavljeni video: "Skočio s palube kruzera visokog 238 metara i objavio snimak na društvenim mrežama - posledice su bile katastrofalne!"

 

Na kruzerima do sada nije bilo slučajeva diskriminacije ili kažnjavanja osoba zbog tetovaže. Bitno je da tetovaže nisu vidljive, posebno ako aplicirate za poziciju koja iziskuje interakciju sa putnicima. U tom slučaju gledajte da ih prikrijete koliko je to moguće.

Većina kruzerskih kompanija takodje nema striktna pravila o tetovažama, osim ako se tetovaže ne smatraju uvredljivima ili neprikladnima za radno mesto.

U svakom slučaju, pre prijave za posao na kruzeru, pažljivo pročitajte pravila kruzerske kompanije koja se odnose na tetovaže i specifične zahteve vezane za izgled.

Koliko ćeš vremena provoditi na brodu zavisi od tvoje pozicije na brodu (detaljnije o tome u knjizi). Kad se tvoj brod zaustavi u luci, ako nisi na dužnosti tebi je dozvoljeno da izadješ u luku, istražuješ, osvežiš se, okupaš na plaži, osetiš tlo pod nogama...

Zašto bi želeli da preskočite nešto što bi vam moglo sutra spasiti život u slučaju nepredviđene situacije na brodu? To je najvažnija stvar na brodu i svako treba da zna svoju ulogu u slučaju stvarne opasnosti. Ne, ne možete preskočiti Safety Drill. Dužnost radnika za vreme drill-a je da usmere putnike ka "muster station" odredištima. Pripremite ih da u slučaju evakuacije znaju gde da idu i šta da rade. Mnogi putnici su vešti u izbegavanju ovih sigurnosnih vežbi i pronalaze različite načine da se sakriju. Zaposleni na brodu ponekad humoristično nazivaju Safety Drill i "lovom na putnike". Ovi neobični trenuci dodaju dozu smeha i zanimljivosti u svakodnevni život na brodu. Više o ovome možete  pročitati na 95. strani knjige. Pripremite maramice, jer garantujemo dozu smeha koja će vas nasmejati do suza!

Kako može da se dogodi da neko padne sa broda? Postoje četiri moguća uzroka:

1. Konzumacija alkohola
2. Samoubistvo
3. Nesmotrenost ili slučajni pad.

Kako biste se zaštitili od ovih situacija, preporučuje se da budete umereni s alkoholom i posebno nezakonitim drogama, te da se pridržavate svih sigurnosnih mera koje su propisane na brodu.

Osim što ćete da sednete na dok i počnete da plačete, napravite prelepu fotografiju broda koji odlazi ( pa to je jedinstvena prilika ). Šalu na stranu, osim zabavnog može to biti i pakleno iskustvo! Jer, vaš pasoš, novac i ostale dragocenosti isplovljavaju bez vas. Zato je najbolje da uvek napravite back-up plan! Kako da pronadjete vaš brod, a onda i kako da se ukrcate na vaš brod, ako ga iz nekog razloga i propustite. Svakako, kašnjenje na brod, nije dobra ideja jer može dovesti i do gubitka posla i neplaniranog troška.

To sve zavisi od kompanije sa kojom ste potpisali ugovor. Većina kompanija zahteva od članova posade da se sami pobrinu za uniformu i za cipele, koje moraju biti u skladu sa propisima. Obavezno utvrdite koja je politika kompanije o uniformi i cipelama pre nego što prihvatite položaj.

Znanje engleskog jezika je od suštinske važnosti. Morate dovoljno znati da se sporazumete sa kolegama i putnicima različitih nacionalnosti. U zavisnosti od vaše pozicije na brodu, biće vam potreban viši ili niži nivo. Ukoliko ste na poziciji koja zahteva razgovor sa gostima, znanje engleskog jezika mora biti bolje.

Najviše plaćeni položaji na brodu uključuju pozicije direktora krstarenja, direktora hotela i menadžera za ljudske resurse. Sa druge strane, kapetan i službenik osiguranja zahtevaju značajno viši nivo obrazovanja, uključujući diplomiranje na priznatoj pomorskoj obuci, uz istovremeno atraktivnije finansijske nadoknade.

Plate na brodovima variraju u zavisnosti od vaše pozicije i kompanije za koju radite. Različite kompanije nude različite nivoe nadoknade, što znači da plate mogu biti niže ili više, u skladu s vašim zanimanjem. Što budete više napredovali u hijerarhiji osoblja to će i vaša zarada na kruzeru biti veća.

Evo nekoliko korisnih saveta šta preduzeti ako osetite mučninu...

Fiksirajte svoj pogled na horizont ili tačku ispred vas dok ste na palubi, čime održavate ravnotežu i sprečavate mučninu.

Birajte prostrane i otvorene prostore gde se kretanje broda manje oseća.

Ako osetite simptome morske bolesti, ne ustručavajte se da potražite pomoć doktora na brodu, koji vam može preporučiti lekove ili tablete za prevenciju.

Posetite brodsku apoteku gde možete pronaći odgovarajući lek za prevenciju morske bolesti.

Važno je imati u vidu da se vaše telo može prilagoditi kretanju broda tokom vremena, pa je važno biti strpljiv i ne očajavati ako se osećate loše na početku boravka na brodu.

Više o svemu ovome na 34. strani u knjizi.

Ako prekinete ugovor o radu na brodu pre vremena, posledice zavise od uslova navedenih u ugovoru. U nekim situacijama, kompanija ili agencija može pokriti troškove vašeg povratka kući, dok u drugim slučajevima možete biti odgovorni za te troškove.

Pre potpisivanja ugovora, važno je pažljivo proučiti uslove, posebno one koji se odnose na prekid ugovora i eventualne finansijske obaveze koje proizlaze iz toga. Razgovor sa agencijom ili operaterom krstarenja može vam pružiti dodatne informacije o uslovima ugovora.

Ukoliko postoji mogućnost prekida krstarenja, razmotrite opciju osiguranja koje pokriva troškove povratka kući. Mnoge agencije nude osiguranje za prekid krstarenja, a ovo može biti dobar način da se osigurate od nepredviđenih troškova.