Ako se razbolite ili povredite na kruzeru, važno je da odmah potražite medicinsku pomoć. Svaki kruzer ima medicinski tim i opremu koja može pružiti osnovnu medicinsku pomoć. U slučaju  složenijih problema, poručite knjigu kako biste bili upoznati s pravilima i postupcima u slučaju bolesti ili povreda tokom putovanja.

Skakanje u vodu je prirodna stvar sa kojom odrastamo. Ali totalno je neprirodno skakati sa kruzera imajući u vidu posledice toga.

Stoga nije dozvoljeno i nezakonito je, nakon što je Nick Naydev (27) u Nassau na Bahamima, kada je brod pristao u luku, skočio sa palube broda visokog (238 metara) i objavio video snimak na društvenim mrežama, što je doprinelo da i on i njegovi prijatelji budu izbačeni sa broda i sami se snađu kako da se vrate kući sa Bahama.

Njima je i doživotno zabranjeno krstarenje na brodu sa tom kompanijom a protiv njih se odmah zatim i sproveo pravni postupak.

Pre toga je 16-godišnji dečak umro, nakon što je pao sa osmog sprata “Symphony of the Sea” u more, dok je pokušavao da dodje do svoje spavaće sobe sa balkona susedne kabine.

Ne skačite sa broda! Ne pomišljajte da skačete sa broda! Ne bavite se ovakvim ili sličnim akrobacija dok ste na brodu!!!

 

"Skočio s palube kruzera visokog 238 metara i objavio snimak na društvenim mrežama - posledice su bile katastrofalne!"

 

Na kruzerima do sada nije bilo slučajeva diskriminacije ili kažnjavanja osoba zbog tetovaža. Zapravo je bitno da tetovaže nisu vidljive posebno ako aplicirate za poziciju koja iziskuje interakciju sa putnicima, u tom slučaju gledajte da ih prikrijete koliko je moguće.

Iako se neke kompanije mogu strože pridržavati pravila o izgledu, većina kruzerskih kompanija nema striktna pravila o tetovažama, osim ako se tetovaže ne smatraju uvredljivima ili neprikladnima za radno mesto. Ako imate tetovažu koja nije u skladu s pravilima određene kruzerske kompanije, razmislite o njenom prekrivanju u okviru uniforme.

U svakom slučaju, pre prijave za posao na kruzeru, pažljivo pročitajte pravila kruzerske kompanije u vezi s tetovažama i obavezama vezanim za izgled.

Koliko ćeš vremena provoditi na brodu zavisi od tvoje pozicije na brodu (detaljnije o tome u knjizi). Kad se tvoj brod zaustavi u luci, ako nisi na dužnosti tebi je dozvoljeno da izadješ u luku, istražuješ, osvežiš se, okupaš na plaži, osetiš tlo pod nogama...

Zašto bi želeli da preskočite nešto što bi vam moglo sutra spasiti život u slučaju nepredviđene situacije na brodu? To je najvažnija stvar na brodu i svako treba da zna svoju ulogu u slučaju stvarne opasnosti. Ne, ne možete preskočiti drill. Dužnost radnika za vreme drill-a je da usmere putnike na pravo mesto odnosno ka takozvanim muster station odredištima. Pripremate ih da u slučaju evakuacije znaju gde da idu i šta da rade. Mnogi izbegavaju drill pa sam u knjizi opisala drill poput tzv. “lova na putnike” jer neki putnici znaju da se sakriju i zavuku svuda, samo da bi preskočili - izbegli Safety drill. A gde su svi putnici u stanju da se sakriju za vreme Safety drill-a, saznajte u knjizi (na strani 95).

Kako se događa da osoba padne sa broda? Postoje četiri moguća uzroka:

1. Konzumacija alkohola
2. Samoubistvo
3. Nesmotrenost ili slučajni pad.

Kako biste se zaštitili od ovih situacija, preporučuje se da budete umereni s alkoholom i posebno nezakonitim drogama, te da se pridržavate svih sigurnosnih mera koje su propisane na brodu.

Osim što ćete da sednete na dok i počnete da plačete, napravite prelepu fotografiju broda koji odlazi ( pa to je jedinstvena prilika ). Šalu na stranu, osim zabavnog može to biti i pakleno iskustvo! Jer, vaš pasoš, novac i ostale dragocenosti isplovljavaju bez vas. Zato je najbolje da uvek napravite back-up plan! Kako da pronadjete vaš brod, a onda i kako da se ukrcate na vaš brod, ako ga iz nekog razloga i propustite. Svakako, kašnjenje na brod, nije dobra ideja jer može dovesti i do gubitka posla i neplaniranog troška.

To sve zavisi od kompanije sa kojom ste potpisali ugovor. Većina kompanija zahteva od članova posade da se sami pobrinu za uniformu i za cipele, koje moraju biti u skladu sa propisima. Obavezno utvrdite koja je politika kompanije o uniformi i cipelama pre nego što prihvatite položaj.

Znanje engleskog jezika je od suštinske važnosti. Morate dovoljno znati da se sporazumete sa kolegama i putnicima različitih nacionalnosti. U zavisnosti od položaja, vaše pozicije na brodu, biće potreban viši ili niži nivo. Ukoliko ste na poziciji koja zahteva razgovore sa gostima, svakako znanje engleskog jezika mora biti bolje.

Svakako u najplaćenije poslove na brodu spadaju direktor krstarenja, direktor hotela i menadžer za ljudske resurse. Dok položaj kapetana i službenika osiguranja se plaća dosta više i za njih je potrebno svakako diplomiranje na akreditivnoj pomorskoj obuci.

Prosečne plate na brodovima zavise pre svega od vašeg zanimanja (pozicije) na brodu i zavisi od kompanije za koju radite. Neke kompanije plaćaju manje a neke opet više. Što budete više napredovali u hijerarhiji osoblja to će i vaša zarada na kruzeru biti veća.

Nekim ljudima će biti potrebno više vremena da se naviknu na kretanje broda, dok će drugi biti otporniji na ovaj efekat.

1. Kada se nalazite na palubi, fiksiranje pogleda na horizont ili neku tačku ispred vas, to može da pomogne da zadržite ravnotežu i sprečite pojavu mučnine.
2. Izbegavanje zatvorenog prostora i boravak na mestima gde se kretanje broda najmanje oseća takođe mogu da budu korisni.
3. Ukoliko osetite mučninu ili druge simptome morske bolesti, potražite doktora na brodu koji će vam možda preporučiti neki lek ili tabletu za prevenciju.
4. Takođe, u brodskoj apoteci možete pronaći razne lekove koji mogu da vam pomognu.

Važno je imati u vidu da se vaše telo može prilagoditi kretanju broda tokom vremena, pa je važno biti strpljiv i ne očajavati ako se osećate loše na početku boravka na brodu.

Više i o ovome  (na 34 strani u knjizi).

To zavisi od ugovora koji ste potpisali i uslova koji su u njemu navedeni. U nekim slučajevima, kada radnici prekinu svoje krstarenje, prevoz nazad do kuće može biti pokriven troškovima kompanije ili agencije preko koje ste rezervisali krstarenje. Međutim, u drugim slučajevima, troškove povratka kući možda ćete morati da snosite sami.

Pre nego što potpišete ugovor za krstarenje, pročitajte pažljivo sve uslove, posebno one koji se odnose na prekid krstarenja i troškove koje biste mogli da snosite. Takođe, razgovarajte sa agencijom ili operaterom krstarenja kako biste bili sigurni šta tačno pokriva vaš ugovor i šta bi se desilo u slučaju da prekinete krstarenje.

Ukoliko postoji mogućnost da ćete morati da prekinete krstarenje i plaćate troškove povratka kući, razmislite o kupovini osiguranja koje bi vam pokrilo ove troškove. Mnoge agencije nude osiguranje za prekid krstarenja, a ovo može biti dobar način da se osigurate od nepredviđenih troškova.