Priprema za rad na prekookeanskim brodovima na poziciji fotografa na brodu, zahteva više od tehničkih znanja i savremene opreme. Zahteva posebne talente koji vam omogućavaju da vidite lepotu tamo gde drugi vide samo pustoš. 

Da bi postali vrhunski fotograf na brodu, kreativnost, brzina, snaga i spretnost su samo neke od kvaliteta koje ćete morati da posedujete, dok komunikacija i empatija su neophodne za uspešan rad na prekookeanskim brodovima. 

Otkrijte 5 ključnih kvaliteta koje svaki fotograf na brodu treba da ima:

 1. Kreativnost: Vrhunski fotograf na brodu mora imati visok nivo kreativnosti kako bi prepoznao lepotu i uhvatio značajne trenutke u svakodnevnom životu, beležeći ih na fotografiji.

 2. Tačnost: Fotografisanje na brodu zahteva brzo reagovanje i sposobnost prilagođavanja različitim situacijama i uslovima. Tačnost u radu je ključna za hvatanje savršenog trenutka.

 3. Kompozicija: Dobар fotograf na brodu mora znati kako da iskoristи kompoziciju kako bi stvoriо upečatljive i jake fotografije. To je esencijalna veština za postizanje profesionalnih rezultata.

 4. Tehničke veštine: Poznavanje tehnika i procesa fotografisanja, uključujući rukovanje fotoaparatom, svetlom i bojama, je od suštinskog značaja za uspeh na оvoj poziciji.

 5. Emocionalna inteligencija: Vrhunski fotograf na brodu mora imati sposobnost razumevanja i prilagođavanja svog stila fotografisanja u zavisnosti od emocionalne atmosfere ili teme koju fotografiše. Empatija igra ključnu ulogu u stvaranju autentičnih slika.

Stvaranje vrhunskih fotografija zahteva više od tehnike i opreme, potrebne su i unikatne kreativne sposobnosti.

Profesionalni fotograf sa fotoaparatom
Profesionalni fotograf sa fotoaparatom

Plata fotografa na brodu: Benefiti u kompanijama Princess, Image i Carnival

Rad na prekookeanskim brodovima kao fotograf na brodu donosi raznolike plate koje se razlikuju od kompanije do kompanije. Važno je pažljivo proučiti uslove pre nego što odaberete mesto za rad.

Najveće plate često možete očekivati od kompanije Princess, gde će vam biti obezbeđena besplatna oprema za kameru. Početna plata iznosi oko 1200$, a dodatni benefiti uključuju status zaposlenog kao deo osoblja, kao i procenat od prodaje fotografija i DVD-a.

S druge strane, kompanija Image se smatra manje povoljnom za fotografe, sa početnom platom od 700$. Ipak, postoji mogućnost napredovanja, iako ostanete deo osoblja.

Kompanija Carnival nudi početnu platu od 1000$ tokom prvih tri meseca, nakon čega se povećava na 1200$, uz dodatni bonus od 50 do 100 dolara mesečno.

Važno je napomenuti da uslovi zaposlenja, uključujući plate, mogu značajno varirati. Preporučuje se temeljno istraživanje kompanija pre nego što se odlučite gde ćete raditi kao fotograf na brodu. Osim plate, uzimanje u obzir dodatnih benefita i mogućnosti napredovanja može biti ključno prilikom donošenja odluke o izboru radnog mesta.

Fotograf na Brodu: Troškovi i izazovi radne avanture

Rad na prekookeanskim brodovima kao fotograf na brodu može podrazumevati određene troškove, uključujući agencijske naknade i troškove putovanja. Ovde su neki od potencijalnih troškova koje možete očekivati:

Objektivi za fotografa na brodu - Ključni alati za uhvatanje magičnih trenutaka na prekookeanskim putovanjima.
Objektivi za fotografa na brodu – Ključni alati za uhvatanje magičnih trenutaka na prekookeanskim putovanjima
 1. Agencijske naknade: Prilikom angažovanja agencije za posredovanje, trebaće vam informacije o njihovim naknadama. Detaljno istražite ovu stavku pre nego što se odlučite za saradnju.

 2. Avionska karta: Troškovi avionske karte do destinacije gde ćete se ukrcati na brod variraju. Povratna karta može koštati do 1,000 evra, a preporučuje se provera mogućnosti refundiranja ovog troška.

 3. Troškovi foto opreme: U nekim situacijama, sami ćete snositi troškove nabavke foto opreme, koji se kreću od 700$ do 1,300$. Ovi izdaci obično se umanjuju od vaše prve plate. Kompanija može pružiti dodatne objektive ili omogućiti korišćenje određenih modela fotoaparata.

 4. Troškovi uniforme: Uniforme za različite situacije na brodu (gangvej, casual night, formal night) mogu iznositi oko 200$. Ovi troškovi se takođe odbijaju sa prve plate.

Navedeni finansijski izdaci, poput opreme i uniformi, mogu biti pokriveni od strane kompanije ili odbijeni od prve plate. Važno je unapred razumeti ove aspekte kako biste bili pripremljeni.

Pored toga, da biste se uspešno zaposlili kao fotograf na brodu, potrebne su određene kvalifikacije. Naša knjiga, „Priručnik za Rad na Brodu“, pruža sve detalje o traženim kvalifikacijama, neophodnim treninzima za ovu poziciju i dragocenim iskustvima fotografa na brodu. Poručite svoj primerak danas i zakoračite spremni u uzbudljivu avanturu, ističući se u moru konkurencije!

Vas Priručnik za rad na brodu

Zaplovimo zajedno!

6 Komentara

 1. 01.11.2020. at 14:53
  Alen

  haha „Gost je spreman sve zarad jednog kruza“ – oplakao sam, bukvalno! hahaha Prica je vrh!

 2. 01.11.2020. at 14:57
  siteadmin

  😀 😀 😀 I mi smo sa tobom, opet hahaha

 3. 01.11.2020. at 15:00
  Katarina

  Ja sam cula slicnu pricu, kada je putnik pitao: „Spava li posada na brodu?“
  Uljudan odgovor je bio: Da, oni imaju konake na donjim palubama broda. 😀 😀 😀

 4. 01.11.2020. at 15:01
  siteadmin

  Ja bi rekla, Katarina: „Ne, oni se zapravo svake večeri vraćaju u podmornicu na zemlju. Prilično je skupo, ali koji drugi izbor imaju? 😀 😀 😀

 5. 01.11.2020. at 15:07
  Helena

  Da li ste culi ovo.. 😀
  „Izvinite, mogu li me ovi liftovi odvesti do zadnjeg dela broda?“
  Uljudan odgovor: „Noviji brodovi za krstarenje su futuristički, ali ne toliko futuristički ili pak moderni“ 😀 😀 😀
  Zapravo razmišljam: Lift potiče od reči „podići“. Podignuti znači podići ili podići nešto. Dakle, ne, osim ako ste već na zadnjem delu broda. 😀 😀 😀

 6. 01.11.2020. at 15:19
  siteadmin

  Evo jos jedna i od nas
  Pita putnik na brodu: „Da li dozvoljavaju skijanje na vodi sa zadnjeg dela broda?“
  Uljudan odgovor: Čak i da brod ide dovoljno brzo, da bi skijali na vodi, ne bismo mogli da se okrenemo i vratimo po vas, ukoliko bi pali.
  A zapravo razmišljamo: Oh da, želimo skijanje na vodi sa zadnjeg dela broda! 😀 😀 😀

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su *