Karipske destinacije - Ulica u Havani na Kubi.

Kuda plovi ovaj brod?

Vodeći se podatkom da postoji preko 7000 ostrva u Karipskom moru, odlučile smo za početak da podelimo naše 3 omiljene karipske destinacije.

Mnogi koji se spremaju za odlazak na brod, maštaće da im kruzer poseti i Arubu, poznato ostrvo potencijalnih latino ljubavnika. Aruba ima nadimak “One Happy Island” i nije teško razumeti zašto. Nikad nismo upoznale srećnije i prijatnije ljude na svetu.

Aruba – is not just a a place…sometimes it’s a feeling

Karipske destinacije imaju nestvarno idealnu klimu

S obzirom da se ostrvo nalazi ispod orkanske zone, osvežavajući vetrić stalno pirka, što pozitvno utiče na ljude. Na Arubi smo po prvi put videle i drveće savijeno do samog peska, koje se zove fofoti i specifično je samo za Arubu, baš zbog vetra koji stalno duva i koji je zadužen za njegov izgled.

Kao mnoge karipske destinacije, Aruba je takodje multikulturalni raj. Ali pored prostitucije, ljudi na ostrvu govore četiri jezika – holandski, engleski, španski i papiamento, mešavinu svih jezika koji su poreklom iz tog područja. „Mnogo hvala“ na papiamento jeziku bi bilo nešto poput, „Masha danki“, Dobrodošli – „Bon bini“ a Doviđenja – „Ayo“. To je tako fascinantno, da svi oni mogu govoriti više jezika. Holandski je zvanični jezik Arube. Nacionalni praznik je 27. april ili već popularni „King’s Day“ – rođendan Holadskog kralja. Aruba ima iznenađujuću infuziju holandske arhitekture i hrane. Odlazak na brod, zapravo, poseta našeg kruza Arubi, je bila jedinstvena po tome, što je taj deo, zapravo deo Holandije, tako da osim što ste počašćeni holandskom arhitekturom počašćeni ste i holandskom hranom. Slobodno preskočite ovog puta obrok na brodu i ne propustite holandske palačinke od jagoda i krema. A možete i svuda kupiti i holandski specijalitet sa mesom „bitterballen“.

Postoji li kvart Crvenih Fenjera na Karibima?

Karipske destinacije su poznate po mnogo čemu. S obzirom da Aruba ima holandski šmek, sigurno se pitata da li ima i na Arubi kvart Crvenih fenjera. Da li je motiv za odlazak na brod, nekima baš to? Ne važno. Važno je napomenuti da je Aruba holandsko ostrvo i da je ovde prostitucija legalna baš kao i u Holandiji.

Red light distric Aruba.

Ljubav i moral nisu rođeni zajedno, niti se voze istim kolima – Jovan Dučić

Sint Nicolas je drugi glavni grad Arube i glavna četvrt crvenog svetla na ostrvu. Ova lokacija, je najstarije selo na Arubi. Nekada je bila živahna luka tokom starih rafinerijskih dana. Sada je njegova svrha uglavnom da služi kao turističko mesto. Nalazi se na suprotnoj strani ostrva od glavnog grada Oranjestada. Postoji mnogo više od dve desetine privlačnih barova, od kojih svaki ima po tri do pet devojaka iz Kolumbije ili Venecuele, starosti od ranih do sredine 20-ih. Stoje na ulazu u barove kako bi privukli potencijalne kupce. Svaka devojka dežura tokom cele noći.

Najgrešniji grad pirata sa Kariba

Pojedine karipske destinacije kao što je slučaj sa Arubom, gde je sve vrvelo od života – alkohol, kocka, prostitucija, robovi. Danas uglavnom Aruba je posebno preplavljena pričama o prostitukama iz Crvenih svetala. Aruba ima i bar u okrugu crvenih svetla koji radi od oko 19:00 do 02:00, od ​​ponedeljka do subote. U slučaju da vam brod ima „overnight“ u Arubu i poželite da prošetatem budite oprezni ispred barova noću, jer može biti nekih senkovitih osoba koje bi mogle poželeti nevolje, ako im se obratite. Zanemarite ih i oni će zanemariti vas. Barovi u San Nicolasu imaju pića i druge usluge po vrlo povoljnim cenama. Američki dolar prihvaćen je svuda na Arubi, ali koristite lokalnu valutu, arapski Florins, za plaćanje radnicima bara i devojkama.

Svaka devojka ima svoju privatnu spavaću sobu iznad bara ili vikendice iza ustanove iz koje posluje. Svaki deo zaposlenja devojčica posebno je regulisan u okrugu crvenih svetla Arube. Svaka devojka je zaposlena sa privremenom radnom vizom na 90 dana. Pre nego što budu zaposleni, moraju se podvrgnuti rigoroznim vladinim propisima, uključujući zdravstvene preglede i nedeljne preglede tokom službe u okrugu crvenih svetla.

Ako tokom posete nađete nekoga ko vas zanima, od vas će se očekivati da kupite nekoliko pića, platite sobu u koju će vas devojka odvesti . Naravno, ne zaboravite da joj date napojnicu ujutru!

OPREZ: Karipske destinacije mogu biti put do pakla preko raja

Da li je droga legalna na Arubi? Nemojte se radovati previše! Na Arubi nije dozvoljeno konzumiranje opojnih droga. Prikriveni policajci vole da prodaju ove stvari i vrlo rado stavljaju lisice. Oprez! Zatvor vam ne gine. Zato ne dozvolite da se vašodlazak na brod pretvori i pravu jednu dramu. Verujte, da nećete ni imati potrebe za tim, pored idealne i klime i svega ostalog sto nudi ovo ostrvo.

Pramen sunca na plažama tinja – Aruba je ostrvo sunca!

Poznavajući vrlo dobro holandsku klimu, ovo je za holanđane bilo pravo otkriće. Videli su i prošli mnoge karipske destinacije, ali im je ova postala i ostala večni raj na zemlji. „Pobegnimo u zemlju sunca“ je i dan danas verovatno holandska parola. Aruba od svih karipskih ostrva ima najviše sučanih dana. Aruba zaista ima bogatu i istoriju. Španci su ti koji su otkrili Arubu. A prvi stanovnici Arube su bili indijanci, odnosno indijsko pleme Aravaki, koji su se bavili lovom i ribolovom. Na žalost 1513. godine, Španci su ih proterali na Haiti i Dominikanu, gde su radili kao robovi u rudniku bakra. Ali ko čini loše, dobrom nek se ne nada. Godine 1636. Holanđani su proterali Špance, otkrivši ovo magično ostrvo. Ono što smo zapazile je i mnoštvo aktivnosti na otvorenom.

Vodeni sportovi svih vrsta, od jedrenja na vetru do surfovanja i ronjenja sa maskama. Peščane plaže sa sitnim peskom i tirkiznim Karipskim morem, pričaju za sebe. Sad vam je jasno nadam se, zašto nam je Aruba jedna od 3 najlepše karipske destinacije.

Jedini nepoželjni gost Arube – zmija Zvečarka

Možeš naučiti otrovnicu da ti jede iz ruke, ali joj ne možeš oduzeti ljubav prema ujedanju“, kaže Madlin Miler iz knjige Kirka. Lokalno poznata Zvečarka na ostrvu Aruba (Crotalus unicolor), poznata kao Cascabel, jedna je od najređih vrsta zvečarki na svetu i javlja se samo na Arubi. Tako da možete, nadam se nećete, imati priliku da je videti, ali ukoliko je i vidite, ne plašite se dok vas ne ujede, rekao bi naš kolega.

Zahvaljujući brodu, posetili smo mnoge karispke destinacije, pa tako i dobile priliku da posetimo i jedan ne baš uobičajen karipski raj – a to je Kuba. Od momenta kada je brod pristao na Kubu, kao da je vreme stalo.

Čudan jedan svet!

Klasicni crveni americki oldtajmer.
Na Kubi danas ima oko 250 000 automobila, od čega 1/3 čine oldtajmeri iz dvadesetih godina prošlog veka

Mnogi muzeji plaču za ovakvom jednom kolekcijom

Karipske destinacije poput Kube i Arube su zaista nešto posebno. Kuba je poput vremenoplova. Čuvene američke oldtajmere koje smo videli na Kubi, mislim da mnogi muzeji automobila plaču za njima. Ali ono što nas je ovde oduševilo je i biciklo, koje je veoma popularno sredstvo prevoza, ne samo turista već i lokalaca. Postoji naravno i taksi, ali bez taksimetra (ili ako ga i imaju, ne uključuju ga). Za cenu se unapred dogovarate. Taksi može biti i oldtajmer, tako da ako poželite da se provozate oldajmerom, sedite u taksi Ili iznajmite „Koko taksi“. To vam je neko čudo sa tri točka.

Tradicionalna kubanska hrana je vrlo praktična

Sos od peršuna, korijandera, maslinovog ulja i veoma dosta belog luka je nešto što bi trebalo da probate. Zove se Moho (mojo). Comida criola je svinjski but koji odlično ide uz ovaj sos. Ali da bi vam kubansko iskustvo bilo kompletno, ne propustite da kupite i najbolju cigaru na svetu.

Kubanske cigare – lažnjak ili prava

Na ulici ćete spaziti lokalce koji motaju duvan, čiji miris ne možete da ne osetite, miris pravog duvana, koji oni čak prodaju za neku siću. Vinston Čerčil je preferirao „Romea i Juliju“ kada spominjemo kubanske cigare, dok su za Fidela Kastra posebne pravljene.

Ja sam imala priliku da kupim kubanske cigare u fabrici, preko jednog finog kubanca. Jer je najbolje kubanske cigare kupiti u fabrici, naravno. Tu si siguran šta dobijaš.

Ako vam se ne ukaže takva prilika, kupite jednu cigaru prvo za probu. Presecite je uzduž. Ako je napravljena od celih listova, onda je dobra. Ako je puna trunja ili seckanog duvana kao cigara onda je lažnjak. Gledate da vam nije suva, odnosno da li se list krcka i lomi pod blagim pritiskom. Cigara se drži na 70% vlažnosti, a kada je pritisnite, ona bi trebalo blago da se udubi i vrati kada pustite. Ako počne da puca list onda nije dobra. Onda je suva. Više o vrstama i najpoznatijim kubanskim cigarama možete pročitati OVDE. Kad obilazite, u našem slučaju, karipske destinacije, prethodno sedite i istražite malo sva ta mesta koja čekaju na , jer ćete više uživati u njima.

U kubanskoj radnji mozete da nadjete i kupite cigare. Gledajte da idete u veće radnje. Tu su sveže i dobro očuvane. Ali tu računajte da ćete i platiti punu kubansku cenu. U drugom slučaju, bi morali da poznajete nekoga ko krade ili preprodaje ili tako nešto. Svakako jednu cigaru možeš da kupiš za 1$, ako hoćeš lepo upakovanu onda budi spreman da izdvojiš 2$. Posle 30-40 popušenih cigara, različitih vrsta, počneš da primećuješ šta ti se sviđa a šta ne.

Obrazovanje na Kubi je besplatno

Možda niste znali ali neke karipske destinacije nude i besplatno obrazovanje. Što je slučaj na Kubi. Ono što je interesanto na Kubi je da im je obrazovanje besplatno. Obrazovni sistem im je jedan od najboljih u svetu. Od 11 miliona stanovnika samo je 0,2% nepismeno.

Na Kubi ima toliko fenomenalnih doktora da ih vlada izvozi u druge zemlje koje imaju manjak doktora i zaradjuje na njima. Takođe im je i zdrastvo besplatno.Beskućnici, praktično ne postoje na Kubi. Iako su im kuće u veoma lošem stanju, vi nećete videti nikada beskućnika da spava na ulici ili živi na ulici kao kod nas.

Dobih kusur u CUP-u a mogu da kupujem samo u CUC-u?

Da li ste znali da Kubanci imaju dvolutni sistem? Zanimljiva činjenica je da Kubanci imaju dvovalutni sistem, odnosno 2 valute CUP i CUC. CUC je zamišljena valuta koju treba da koriste samo stranci, a CUP samo Kubanci. Medjutim, ako vam se desi, kao nama, da platite nesto u CUC-u, može da se desi da vam vrate kusur u CUP-u. U svakom slučaju, ako koristite i lokalnu valutu nije ilegalno.

Bolje je umreti stojeći, nego živeti na kolenima – Ernesto Če Gevara

Top Duty-Free Shopovi na Kubi

Karipske destinacije su veoma poznate po Top Duty – Free shopovima ili bezcarinskim prodavnicama, ali ako poželite u šoping na Kubi – zaboravite. Šoping na Kubi je misaona imenica. Šoping centri ne postoje. Ovo je za mnoge šok. Za nas i ne, jer prazne rafove smo viđali i pre. Kubanci se snalaze. U ulici ćete videti bar 10-ak otvorenih prozora, gde oni valjaju šta imaju. Šta ko može da nabavi to i prodaje. Neko jaja, neko voće…

Coca-Cola je zabranjena na Kubi

Na svetu postoje samo 2 zemlje gde je koka kola zabranjena. Na Kubi i Severnoj Koreji. Ali oni imaju svoju domaću koka kolu, koja je slična. Ja sam želela da probam i kubanski koktel, gde  je bilo pitanje, da li ovde uopšte ima drugih sastojaka osim ruma. Jer toliko sipaju ruma u koktele da se zaista zapitate. U kafićima su wc jezivi. Mlaz vode je nepostojeći. Toalet papir je misaona imenica. Ali wc se plaća. Kuba je definitvno drugačija od onog što smo navikli. Engleski na Kubi – ne prolazi. Zato džepni rečnik kao i mi, i vaš šapnski može da počne. Sve ono što smo od Kube očekivali to smo i dobili. Ono što bi svima preporučili je da se se dobro pripreme pred odlazak u postojeće predviđene destinacije koje vaš kruzer posećuje. Sa dobrom pripremom i otvorenog uma i srca, nema šanse da vas bilo šta  razočara ili ne osvoji.

Karipske destinacije su nešto što će da vam pruži sigurno novi pogled na svet. A po kristalno čistoj vodi i mnogo čemu još, izdvojile smo Barbados. Meštani na Barbadosu su tako divni, šarmantni i vrlo gostoljubivi. Poseta Barbadosa za nas je bila posebno nezaboravna. Ima li smo priliku da posetimo i lokalni kriket klub, gde su nas meštani dočekali uz piće u klupskoj kućici, i pružila nam priliku da odgledamo zajedno sa njima i njihovu čuvenu utakamicu kriketa. Karipske destinacije koje možete samo kruzerom da posetite su zaista nešto nesvakidašnje i totalno drugačije od sveta iz kog dolazimo. To je najveća čar rada na brodu – obilazak destinacija o kojima smo samo čitali ili na Tv-u gledali.

Autobusi su kao iz filma “Ko to tamo peva”

Lokalni transport nas je oduševio. Kombi pretvoren u servisne autobuse sa 16 putnika, vozačem i konduktereom. Neprocenjivo. Veoma blisko našem domaćem filmu “Ko to tamo peva”. Plaže su bele i peskovite i po zakonu otvorene za sve. Pored toga, Barbados je zaista kulturološki i istorijski očaravajuć. Brodom ćete obići mnoge karipske destinacije ali prava je sreća imati ovakve rute na Karibima. Iskoristite maksimalno svaki sekund. Ukoliko želite da pogledate i druge egzotične destinacije o kojima smo pisale, kliknite ovde.

Molimo vas ukoliko vam se sviđa ovaj tekst da ga podelite na Fb ili Instagramu i sa drugim dragim ljudima. Bićemo vaši vodiči za sve karipske destinacije ali i mnoge druge! Pišite nam o kojim destinacijama bi voleli da saznate više. Do sledećeg petka! Hvala vam što nas pratite!

A kako se pripremiti ne samo za buduće destinacije, već i život i rad na brodu, saznaćete u knjizi „Priručnik za rad na brodu!“. Poručite knjigu jednostavnim klikom ili pozovite + 381 (67) 700 2806.

Zaplovimo zajedno!

14 Komentara

 1. 1. avgusta 2021. at 16:29
  Nikola

  Da li se kvalitetne cigare mogu kupiti od lokalaca po nižoj ceni ?

 2. 1. avgusta 2021. at 16:40
  Nela

  Mogu Nikola.

  Ali treba znati i cigare i ljude. U svakom slucaju, posto je ovo drugo slabo izvodljivo, najbolje bi bilo kupiti u fabrici. Ako ti kruzer svraca u Havanu, kao sto je i moj, tu se lako moze doci do nekog ko je unutra (u fabrici) i ko bi ti doneo… E sad…

  Kako se kaze: „Ukus najboljeg duvana je kao i ukus najboljeg vina, jer zavisi od tla i klime u kojoj se gaji. Havana je ta koja nudi najviši kvalitet. Greške nema!
  A cigara se lako prepozna po mirisu… Stim sto ce ista cigara imati drugi ukus dok se vratis u Srbiju, čisto zbog promene klime.. Obično se čuvaju na oko 72 % vlažnosti. Pogledaj vise na stranici https://prirucnikzaradnabrodu.rs/kuba-i-aruba/, ukoliko te bas zanimaju detalju.

 3. 1. avgusta 2021. at 16:43
  Minja

  A kazite mi ako mozda znate, koliko je kutija kubanskih cigara ?

 4. 1. avgusta 2021. at 16:51
  Nela

  Oko 25 cuc-a po kutiji. A u kutiji ima 25 cigara. To je ta neka treca klasa. Ja sam kupila, „Cohiba Robusto“. One su oko 40-60 cuc-a. Svakako postoje i one od 70-100 Cuc-a.
  Pa ko voli nek izvoli ;D
  Nadam se da sam bila od pomoci ;D

 5. 1. avgusta 2021. at 16:58
  Todor

  Kad ste se vec raspisali oko cigara, da se ukljucim i ja ;D A koliko je pivo ? ;D

  • 1. avgusta 2021. at 17:00
   Nela

   Haha Pivo ti je Todore 1CUC (1USD) ili 2 (USD) kako gde. ;D

 6. 1. avgusta 2021. at 17:44
  Jelena

  Pravi kubanski kvalite naci cete u Havani, kako Nela kaze. Drugi sam svedok ;D
  Ja sam bila u “ Cuba Tobacco Cigar Co“.
  Ovo je odlično mesto za posetu čak i ako ne pušite cigare. To je deo istorije. Priča o početku je srceparajuća, ali uspeh je dirljiv.
  Otac je sada mnogo stariji i posao prepušta sinu, koji se može videti kako ručno valja cigare, dok tata sedi u blizini, na istrošenom ljubavnom sedištu, željan da registruje kupovinu koju želite da obavite.
  Izbor za ljubitelje cigara je odličan i možete dobiti kubanski kvalitet.

  • 1. avgusta 2021. at 17:47
   Nela

   Hvala ti Jelena na vrlo informativnom postu. ♥ ♥ ♥

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su *