Kako se postaje konobar na brodu?

Volite da upoznajete ljude? Želite nova iskustva? Posao konobara vam se čini interesantnim? Možda je rad na prekookeanskim brodovima idealna šansa da se usavršite kao konobar na brodu i usput naučite mnogo toga.

Jedna stvar je sigurna. Ovaj posao vam nikad neće biti dosadan. Akcija je na sve strane. Ponesi jedno, odnesi drugo, potrči tamo, potrči ovamo, posluži jednog, posluži drugog…vrtite se u krug i mislite da ste se našli u sred nekog morskog vrtloga. Nije daleko od istine. Konobar na brodu je posao za najizdržljivije članove brodske posade. Nijedan drugi posao ne zahteva toliko spremnosti i angažovanja. Zbog toga, obratite pažnju na par stvari pre nego što odlučite da postanete konobar na brodu. Putem ovog linka saznajte i kako se pripremiti za posao na kruzeru, posebno kada se odlučite za tako jednu izazovnu poziciju.

Rad na prekookeanskim brodovima kao test izdržljivosti

Budite spremni za najveći izazov do sada. Nikada pre se niste našli u kuhinji gde vas gomila gura i pokušava da dobije nešto preko reda, dok šef nervozno viče, a bezbroj gostiju u restoranu čeka na svoje jelo. Sve mora biti u sekund tačno i kašnjenje se ne prašta. Predjelo, glavno jelo, dezert, piće..sve mora biti posluženo. Uz vrhunsku ljubaznost i dodatnu animaciju. Neki trik ili ples uz odabranu muziku je sastavni deo večeri.

Konobar igra na stolu dok mu vesela putnica daje pare.        U ovom poslu ste sve. I konobar i zabavljač, i prijatelj i profesionalac!

Gostima se jednostavno morate dopasti, ako želite da zaradite više. A uz rad na prekookeanskim brodovima, brzo ćete shvatiti da vaša plata zavisi od gostiju. Na mnogim pozicijama nemate platu, već zavisite od bakšiša. Tako je u slučaju kada ste konobar na brodu. A tako je i na mnogim drugim pozicijama.

Zbog toga, svu svoju energiju morate usmeriti na goste. Oni moraju biti zadovoljni uslugom, inače je neće platiti. Njih ne zanima koliko kilometara ćete preći u brodskim cipelama. Njih zanima samo koliko kvalitetna je bila vaša usluga. Na kraju kruza ostavljaju komentar za svog glavnog i pomoćnog konobara, a od tog komentara zavisi mnogo toga. Na nekim brodovima dobijate bodove i na osnovu bodova vam se dodeljuje takozvana stanica na kojoj radite.

Ako ste se dobro pokazali, dobićete više gostiju na sledećem kruzu i priliku za bolju zaradu. Ako ste, pak, imali malo bodova, vaša stanica se smanjuje i zarađujete slabije. Brod funkcioniše na taj način. Ako ste dobri, nagrađuju vas. Sa više posla, ali i sa više dolara. Na vama je da se stalno usavršavate, jer se to uvek isplati.

Uz rad na prekookeanskim brodovima shvatićete da je konobar na brodu majstor sa bezbroj veština

Ko je taj koji doprinosi celokupnom brodskom iskustvu? Ko je taj koji zadovoljava najvažniju potrebu gostiju? Konobar, naravno. Upamtite jednu stvar. Gosti na brodovima uglavnom dolaze na kruz zbog hrane. U svakom obliku. Hrana ujutru, hrana popodne, hrana u restoranu, hrana u baru, hrana iz room service-a… Svuda i na svakom mestu, sve se vrti oko istog. Sve se vrti oko besplatne hrane.

Zbog toga, konobari imaju jednu od glavnih uloga na brodu. Oni su odgovorni za ono što se kasnije piše po forumima, prenosi prijateljima, ostavlja u komentarima. Svi pitaju kakva je bila hrana. Što je još važnije, pitaju kakav je bio konobar na brodu. Dobar konobar dugo ostaje u sećanju, a biti dobar konobar znači imati mnogo veština.

Konobari preuzimaju narudzbine u restoranu od gostiju.
      Rad na prekookeanskim brodovima kao konobar je test izdrzljivosti

To će vas rad na prekookeanskim brodovima naučiti već prvih dana. Na nekim brodovima ćete početi u menzi za radnike i oficire, dok će vas na nekim drugim brodovima odmah gurnuti u vatru. Već prvog dana ćete raditi s gostima i osetiti sve izazove koje jedan konobar na brodu mora da savlada. Nošenje tacne sa deset tanjira, žongliranje između kolega, stres da se sve posluži na vreme i nezaobilazan osmeh koji nikad ne skidate s lica.

Taj osmeh je deo vaše usluge i zaštitni znak ovog posla. Dok se po ko zna koji put osmehujete, nečiji džep je lakši za par novčanica. Kada to shvatite, osmeh postaje deo vas u svakom trenutku u ovoj avanturi zvanoj – brod. Ukoliko mislite da ovaj posao nije potpuno za vas pogledajte i druge pozicije na brodu.

Hvala vam što nas pratite!  Ako vam se dopao tekst bićemo vam posebno zahvalni da ga podelite na društvenim mrežama. Prijatan dan vam želimo! Do sledećeg petka!

Život na krstarenju može biti pomalo misteriozan. Različite pozicije nose sa sa sobom i različite prednosti. Ako ste na poziciji kazino dilera, znaće te da kazino ne radi u portovima, pa ćete imate dovoljno vremena za druženje i da obiđite sva mesta. Sve što vas zanima o životu i radu na brodu naći ćete u knjizi koju možete poručiti samo jednim klikom ili pozivom na broj +381 (67) 700 2806 

Zaplovimo zajedno!

10 Komentara

  1. 1. novembra 2020. at 18:27
    Dario

    Biti konobar na brodu je pravi izazov. Hvala, na apsolutnom iskrenom tekstu..

    • 1. novembra 2020. at 18:31
      siteadmin

      Nema na čemu, Dario. Tu smo da pišemo onako kako zaista i jeste na brodu, jer smo svedoci vidjenog. Poziciju konobara na brodu je najbrže i najlakše dobiti, ali ono što vam izostave ponekad u agencijama da kažu, je da pozicija konobara nije nimalo naivna i da nije za svakog.

  2. 1. novembra 2020. at 18:39
    Marko

    Slazem u potpunosti sa vama! Vrlo teško mi je bilo razumeti u pocetku, kako se rukuje sa onolikim posluzavnikom (potrebna su vam tri oslonca: jedna ruka napred, druga ispod centra i ramena). Možete istovremeno postaviti najviše 10 posuđa, kako biste sprečili nesreće ili oštetili leđa. Bravo devojke na objektivnom tekstu! Svaka cast!

    • 9. decembra 2020. at 12:42
      siteadmin

      Hvala Marko na iskrenom komentaru! Puno nam znači! Hvala! ♥

  3. 1. novembra 2020. at 18:40
    Sonja

    Ovako relano napisan tekst nisam procitala jos nigde. Hvala ♥

  4. 1. novembra 2020. at 18:42
    Mario

    I ja sam se poceo osmehivati, jer na kraju svakog krstarenja sam shvatio da gosti dobijaju upitnik za procenu usluga koje se pružaju na brodu.

    • 1. novembra 2020. at 18:43
      siteadmin

      Tačno, Mario. Gosti mogu da biraju loše, dobro, vrlo dobro ili izvrsno, i na tome se zasniva tvoja provizija. Srećni putnici znače i više novca.

  5. 1. novembra 2020. at 18:54
    Igor

    Vecina gostiju je drugacija. Svako ima svoju licnost. Ja sam uvek kao konobar, prijateljski i srecno prilazio svojim gostima, jer sam zeleo da se osecaju dobro. Ako je njima, bice i meni 😀 Tako sam se bar ja vodio.. 😀

  6. 1. novembra 2020. at 18:57
    siteadmin

    Hvala ti na savetu, Igore! Verujem da će onima koji se odluče za ovu poziciju itekako i koristiti ♥♥♥

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su *