Put do uspeha: Kako postati uspešan konobar na brodu

Volite da upoznate nove ljude? Želite nova iskustva? Posao konobara vam se čini interesantnim? Možda rad na prekookeanskim brodovima zvuči kao dobra prilika za usavršavanje u ovom poslu i za sticanje novih znanja i veština.

Jedna stvar je sigurna. Ovaj posao vam nikad neće biti dosadan. Akcija je na sve strane. Ponesi jedno, odnesi drugo, potrči tamo, potrči ovamo, posluži jednog, posluži drugog… vrtite se u krug i mislite da ste se našli u sred nekog morskog vrtloga. Nije daleko od istine. Konobar na brodu je posao za najizdržljivije članove brodske posade. Treba imati na umu da je rad konobara na brodu zaista zahtevan i zahteva visok nivo izdržljivosti. Ako ste spremni za izazove, sigurno ćete se dobro zabaviti i naučiti mnogo novih stvari.

Da, rad konobara na brodu može biti stvarno napet! Ako ste spremni za adrenalinsku vožnju, onda ste na pravom putu! Kuhinja na brodu je poput vrtloga gde se sve odvija brzo i efikasno. Nikada pre se niste našli u kuhinji gde vas gomila gura i pokušava da dobije nešto preko reda, dok šef nervozno viče, a bezbroj gostiju u restoranu čeka na svoje jelo. Predjelo, glavno jelo, dezert i piće moraju biti posluženi u perfektnom redu. Sve to mora biti učinjeno sa vrhunskom profesionalnošću i šarmom. Ne zaboravite na mali trik ili ples koji će gostima učiniti večer posebnom.

Rad na prekookeanskim brodovima kao test izdržljivosti 

Budite spremni za najveći izazov do sada. Nikada pre se niste našli u kuhinji gde vas gomila gura i pokušava da dobije nešto preko reda, dok šef nervozno viče, a bezbroj gostiju u restoranu čeka na svoje jelo. Sve mora biti u sekund tačno i kašnjenje se ne prašta. Predjelo, glavno jelo, dezert, piće… sve mora biti posluženo. Uz vrhunsku ljubaznost i dodatnu animaciju. Neki trik ili ples uz odabranu muziku može biti sastavni deo večeri.     

Plata konobara: izazovi i gosti na prekookeanskim brodovima

Gostima se jednostavno morate dopasti, ako želite da zaradite više. A uz rad na prekookeanskim brodovima, brzo ćete shvatiti da vaša plata zavisi od gostiju. Na mnogim pozicijama nemate platu, kao konobar na brodu, već zavisite od bakšiša. Tako je u slučaju kada ste konobar na brodu. A tako je i na mnogim drugim pozicijama.

Zbog toga, svu svoju energiju morate usmeriti na goste. Oni moraju biti zadovoljni uslugom, inače je neće platiti. Njih ne zanima koliko kilometara ćete preći u brodskim cipelama. Njih zanima samo koliko kvalitetna je bila vaša usluga. Na kraju kruza ostavljaju komentar za svog glavnog i pomoćnog konobara, a od tog komentara zavisi mnogo toga. Na nekim brodovima dobijate bodove i na osnovu bodova vam se dodeljuje takozvana stanica na kojoj radite. Ako ste se dobro pokazali, dobićete više gostiju na sledećem kruzu i priliku za bolju zaradu. Ako ste, pak, imali malo bodova, vaša stanica se smanjuje i zarađujete slabije. Brod funkcioniše na taj način. Ako ste dobri, nagrađuju vas. Sa više posla, ali i sa više dolara. Na vama je da se stalno usavršavate, jer se to uvek isplati.

Konobar igra na stolu dok mu vesela putnica daje pare.        U ovom poslu ste sve. I konobar i zabavljač, i prijatelj i profesionalac!

Ko je taj koji doprinosi celokupnom brodskom iskustvu? Ko je taj koji zadovoljava najvažniju potrebu gostiju? Konobar na brodu, naravno. Upamtite jednu stvar. Gosti na brodovima uglavnom dolaze na kruz zbog hrane. U svakom obliku. Hrana ujutru, hrana popodne, hrana u restoranu, hrana u baru, hrana iz room service-a… Svuda i na svakom mestu, sve se vrti oko istog. Sve se vrti oko besplatne hrane. Uz rad na prekookeanskim brodovima shvatićete da je konobar na brodu majstor sa bezbroj veština

Zbog toga, konobari imaju jednu od glavnih uloga na brodu. Oni su odgovorni za ono što se kasnije piše po forumima, prenosi prijateljima, ostavlja u komentarima. Svi pitaju kakva je bila hrana. Što je još važnije, pitaju kakav je bio konobar na brodu. Dobar konobar dugo ostaje u sećanju, a biti dobar konobar znači imati mnogo veština.

Konobari na kruzeru uzimaju narudžbinu s osmehom
Rad na prekookeanskim brodovima kao konobar je test izdrzljivosti

Ključ uspešnosti u konobarskom poslu na brodu

 1. Ako ste spremni za najveći izazov svog života, rad na prekookeanskim brodovima može biti prava stvar za vas. Biti konobar na brodu znači biti u stalnom pokretu, brinuti se za goste i raditi pod velikim pritiskom. Ali, to je i nezaboravno iskustvo i šansa da upoznate ljude iz različitih delova sveta i steknete nova prijateljstva.
 2. Uz to, opet ću ponoviti, ukoliko se dobro pokažete i uspešno poslužite goste, očekuje vas i bolja zarada. Ako ste spremni da se stalno usavršavate i posvećujete gostima, rad na prekookeanskim brodovima može biti pravi početak vaše karijere konobara. Upamtite, zadovoljni gosti su ključ za uspeh. Tako da, stanite uz vrhunsko služenje i ljubaznost, i dobićete najbolju nagradu – zadovoljne goste i veću zaradu.
 3. Uključujući ljubaznost, profesionalnost, brz rad, preciznost i fleksibilnost, konobar mora znati kako da prilagodi svoju uslugu gostima, kako da brzo rešava problem kada se pojave i kako da pruži dodatne informacije o hrani i piću. Konobar mora biti i dobar komunikator i razumeti potrebe gostiju, kako bi im osigurao najbolje iskustvo. Takođe, konobar mora biti sposoban da radi pod pritiskom i u dinamičnom okruženju broda. Mora biti spreman za brze promene plana i sposoban da se prilagodi svakoj situaciji. Sve to zahteva fizičku spremnost, koncentraciju i sposobnost da se organizuje.
 4. Dobar konobar na brodu dugo ostaje u sećanju, a biti dobar konobar znači imati mnogo veština. To će vas rad na prekookeanskim brodovima naučiti već prvih dana. Na nekim brodovima ćete početi u menzi za radnike i oficire, dok će vas na nekim drugim brodovima odmah gurnuti u vatru. Već prvog dana ćete raditi s gostima i osetiti sve izazove koje jedan konobar na brodu mora da savlada. Nošenje tacne sa deset tanjira, žongliranje između kolega, stres da se sve posluži na vreme i nezaobilazan osmeh koji nikad ne skidate s lica. 

Presudno iskustvo gostiju: Uloga konobara na brodu

Ukratko, konobar na brodu je jedan od najvažnijih članova posade na brodu i njegova uloga je presudna za celokupno iskustvo gostiju. Ako ste spremni da stavite trud i energiju u svoj posao, postaćete odličan konobar i usrećivaćete goste svakog dana.

Ukoliko mislite da ovaj posao nije potpuno za vas pogledajte i druge pozicije na brodu. Konobarstvo nije jedini posao na brodu. Na brodovima postoje razne pozicije koje zahtevaju različite veštine i znanja, od kulinarksog, uslužnog osoblja, šankera, sobarica, do tehničke ekipe i administracije. Možete tražiti posao koji odgovara vašim interesima i veštinama, poput rada u kuhinji, u baru ili kao sobarica. Sve zavisi od vaših želja i sposobnosti. Bitno je da se fokusirate na ono što volite i što vam odgovara, kako bi ste uživali u svom radnom okruženju i uspeli u svom poslu.

Knjiga ‘Priručnik za rad na brodu’ pruža uvid u sve izazove koje će vam se naći na putu, kao konobar na brodu. Autorka je objasnila kako najbrže i najlakše prevazići probleme sa šefovima i gostima, kao i kako izgraditi sjajne odnose sa svojim kolegama i klijentima. Ovaj priručnik će vam takođe pomoći da bolje razumete svoju ulogu konobara, kao i ključne veštine i strategije koje će vam pomoći da uspešno obavljate svoj posao. Knjiga će vam dati celo iskustvo i pouke iz prakse, što će vam olakšati pripremu za taj izazov. Takođe, ćete dobiti i informacije o kvalifikacijama i svim drugim bitnim stvarima koje treba znati pre početka rada na brodu. 

Osigurajte sebi priliku za znanjem i uživanjem u ovom priručniku što pre! Ne čekajte predugo… Vreme je novac, a godine lete…

Zaplovimo zajedno!

10 Komentara

 1. 01.11.2020. at 18:27
  Dario

  Biti konobar na brodu je pravi izazov. Hvala, na apsolutnom iskrenom tekstu..

  • 01.11.2020. at 18:31
   siteadmin

   Nema na čemu, Dario. Tu smo da pišemo onako kako zaista i jeste na brodu, jer smo svedoci vidjenog. Poziciju konobara na brodu je najbrže i najlakše dobiti, ali ono što vam izostave ponekad u agencijama da kažu, je da pozicija konobara nije nimalo naivna i da nije za svakog.

 2. 01.11.2020. at 18:39
  Marko

  Slazem u potpunosti sa vama! Vrlo teško mi je bilo razumeti u pocetku, kako se rukuje sa onolikim posluzavnikom (potrebna su vam tri oslonca: jedna ruka napred, druga ispod centra i ramena). Možete istovremeno postaviti najviše 10 posuđa, kako biste sprečili nesreće ili oštetili leđa. Bravo devojke na objektivnom tekstu! Svaka cast!

  • 09.12.2020. at 12:42
   siteadmin

   Hvala Marko na iskrenom komentaru! Puno nam znači! Hvala! ♥

 3. 01.11.2020. at 18:40
  Sonja

  Ovako relano napisan tekst nisam procitala jos nigde. Hvala ♥

 4. 01.11.2020. at 18:42
  Mario

  I ja sam se poceo osmehivati, jer na kraju svakog krstarenja sam shvatio da gosti dobijaju upitnik za procenu usluga koje se pružaju na brodu.

  • 01.11.2020. at 18:43
   siteadmin

   Tačno, Mario. Gosti mogu da biraju loše, dobro, vrlo dobro ili izvrsno, i na tome se zasniva tvoja provizija. Srećni putnici znače i više novca.

 5. 01.11.2020. at 18:54
  Igor

  Vecina gostiju je drugacija. Svako ima svoju licnost. Ja sam uvek kao konobar, prijateljski i srecno prilazio svojim gostima, jer sam zeleo da se osecaju dobro. Ako je njima, bice i meni 😀 Tako sam se bar ja vodio.. 😀

 6. 01.11.2020. at 18:57
  siteadmin

  Hvala ti na savetu, Igore! Verujem da će onima koji se odluče za ovu poziciju itekako i koristiti ♥♥♥

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su *