Na prekookeanskim brodovima na poziciji fotograf na brodu, nije samo bitno da znate raditi sa ljudima, nego i da ste spremni da se nosite sa stresom i da se dobro snalazite u situacijama koje su neprijatne.

Rad na brodu kao fotograf: Važnost veština upravljanja stresom

Na poziciji fotografa na prekookeanskim brodovima, neophodno je ne samo imati veštine u radu sa ljudima, već i sposobnost suočavanja sa stresom i efikasno snalaženje u neprijatnim situacijama.

Poslovna veština i ljubaznost: Ključevi uspeha na brodu

Biti uspešan na ovoj poziciji zahteva i veštinu trgovine i ljubaznost. Važno je održavati pozitivan stav, čak i kada se suočavate s neprijatnim putnicima. Osmeh na licu postaje vaš najvažniji alat, čak i kada zahteva lažni osmeh. Dostojevski nas podseća da „niko ne može uvrediti čoveka“, podsećajući nas na važnost otpornosti.

Rad u dinamičnom okruženju: Fleksibilnost i timski rad

Spremnost na rad u dinamičnom okruženju ključna je za uspeh. Brze promene zahtevaju od vas prilagodljivost i organizaciju. Fleksibilnost je od suštinskog značaja, kao i sposobnost prilagođavanja ritmu broda. Timski rad postaje imperativ, a sposobnost brze reakcije i snalaženje u hitnim situacijama dodatno su naglašeni.

Profesionalnost u akciji: Fotografisanje kroz objektiv iskusnog fotografa na brodu

Rad na brodu kao fotograf na brodu nije samo o tehničkim veštinama. Kombinacija profesionalnosti, socijalnih veština i fizičke spremnosti ključna je za izazovnu, ali i ispunjavajuću karijeru na prekookeanskim vodama.

Ciljana publika: Koga ću fotografisati na brodu?

Kao fotograf na brodu fotografisaćete putnike na brodu u različitim situacijama (u restoranu, na gangway-u, na plaži) i dok su uključeni u razne aktivnosti na brodu. Cilj je zabeležiti uspomene putnika na njihovo putovanje. 

Specijalna noć na brodu – ‘Formal Night’

Gosti su u sjajnom izdanju, spremni da se slikaju i zabeleže taj poseban trenutak na brodu. Čekanja u redu za fotografisanje mogu biti dugačka, a ponekad se dešava da su neki gosti malo previše napili, pa izazov postaje da ih uskladiš za savršene fotografije.

fotograf na brodu slika osobu koja je spremna za 'Formal night' na kruzeru

Formal night – svi žele da se slikaju i zabeleže tu noć na brodu. Budite spremni da radite pod pritskom

Gangway Fotografije

Snimanje putnika koji napuštaju brod, kreću na ekskurzije, shopping i sl. Ovde možete da zaboravite postavljanje rasvete i drugih setup-a. Ovde se koristi samo aparat i blicevi bez dodatne opreme. Ukoliko radite u karipskoj luci, pripazite se jake sunčeve svetlosti. Često se koriste i spasilački šlaufovi sa imenom broda kao pozadina za slikanje.

Kostim Fotografije

Kao fotograf na brodu najviše zarade vam donose upravo ovakve fotografije na gangway-ima. Neki fotografi nose kostime poput delfina, kornjače ili žabe, dok ih drugi fotografišu sa putnicima. Obično je potrebno snimiti oko 600 slika da bi se završilo sa ovim zadatkom, međutim to varira od kompanije do kompanije. Rad sa kostimima može biti naporan, jer brodovi često stižu u luku ujutru i potrebno je da ste spremni da radite sa putnicima koji možda nisu raspoloženi za jutarnje slikanje. Kostim je na nekim kruzerima opis posla, dok na nekim kruzerima kostime oblače muzičari, ukoliko hoće da zarade dodatni novac.

Slikanje sa pozadinama

Fotografiranje putnika sa različitim pozadinama, poput plaže, zalaska sunca, elegantnih prozora i stepenica na brodu, zahteva dobar pojas za ledja zbog težine opreme. To uključuje kišobran, stolice, softbokse, rasvetu, nosače pozadina i ostale potrebne alate koje morate poneti i odneti na brodu.

Rad u galeriji

Rad u galeriji nije manje zahtevan. Kada brod nije u luci, galerija se otvara za prodaju fotografija, a vi igrate ključnu ulogu u tome. Fotograf na brodu takodje mora prodavati fotografije, pomoći putnicima da pronađu svoje fotografije, postavljati štampane fotografije na zidove i slično. Neki preferiraju rad u laboratoriji, jer ne moraju da se susreću sa putnicima kao u galeriji. 

fotograf na brodu radi u galeriji

U galeriji se uvek može pronaći nešto inspirativno

Iskustvo Fotografa na Prekookeanskim Brodovima

Rad kao fotograf na brodu uključuje i rad sa gostima, a to se može videti u različitim situacijama:

  1. fotografisanja sa pozadinskim slikama
  2. fotografisanje u galeriji
  3. fotografisanje posebnih događaja kao što su žurke i svadbe
  4. fotografisanje sa rail-a.

Vaš cilj je da fotografišete goste i prodajete fotografije, pomažete im da nađu svoje fotografije i stavite ih na zidove galerije. Ukoliko imate viška vremena, možete raditi i u laboratoriji. Rad u galeriji podrazumeva direktan kontakt sa gostima, što može biti izazovno, ali i iskustvo u prodaji i komunikaciji sa ljudima. Ukupno, rad kao fotograf na prekookeanskom brodu uključuje sve elemente koji se odnose na rad sa gostima, fotografisanje, i prodaju fotografija.

Fotografisanje venčanja na prekookeanskom brodu je poseban događaj i značajno pridonosi zaradi fotografa. Gosti često odluče da obave venčanje na brodu sa svojim kolegama i stečenim prijateljima, a neki čak i sa namerom da obave venčanje i medeni mesec na egzotičnoj destinaciji. U takvoj situaciji, fotograf mora biti spreman za fotografisanje i značajno doprineti da ovaj događaj bude uspešan i nezaboravan.

Rail fotografisanje

Rail fotografisanje se odnosi na fotografisanje putnika na brodu dok su na ogradi, koja se naziva „rail“. Ova ograda se nalazi oko broda i obično se koristi za razgledanje i fotografisanje. Fotograf će snimati putnike dok stoje na railu i uzimajući u obzir okruženje i pozadinu, kreirati uspomene koje će putnici poneti sa sobom kući.

fotograf na brodu fotografise mladence na brodu

Mnogi putnici, ali i posada odluče da svoje sudbonosno “DA” izgovore baš na kruzu

Rad kao fotograf na brodu je pre svega rad sa gostima

Posao fotografa na brodu može biti izazovan i stresan. Zato, bitno je da radite na svom ličnom razvoju i jačanju. Na stranici >Kako se pripremiti za posao na kruzeru< saznaćete više. Moraćete da se suočavate sa neobrazovanim i drskim putnicima koji misle da su najpametniji. Budite oprezni jer oni mogu stvoriti probleme za vas i dovesti do toga da budete isključeni sa broda, što bi moglo imati i pravne posledice.

Kompanije će uvek stajati iza gosta i raditi na njegovoj zadovoljstvu, čime će rejting kompanije biti važniji od vašeg. Nezadovoljni gost može podeliti svoj nezadovoljstvo sa celim svetom, što može imati negativan uticaj na rejting kompanije. Više o tome šta gost može uraditi zarad besplatnog kruza, možete saznati u knjizi >Priručnik za rad na brodu. Knjiga takođe opisuje kako se najbolje suočiti sa stresom a posebno drskim putnicima, koristeći lične primere situacija sa broda. 

Ne propusti priliku i nabavi svoj primerak knjige odmah, kako bi se što bolje pripremio/la za nezaboravno iskustvo rada na prekookeanskim brodovima kao fotograf. Ova knjiga će ti pružiti dragocenu podršku i pomoći ti da se lakše suočiš s izazovima koji se svakodnevno javljaju na poziciji fotografa.

Zaplovimo zajedno!

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su *