- Destinacije
-
by Nela
Putujemo u Meksiko, poznatu zemlju tekile i tortilje
Rad na brodu ima svoje i dobre i loše strane. Da se radi, radi se. Rade svi i rade svaki dan. Ali ono što nam brod takođe pruža jeste razne avanture i obilazak egzotičnih destinacija. Zaokružite svoju avanturu na brodu, uz obilazak Meksika – domovinu tekile i tortilje i naučite kako se pije tekila.
Otkrijte tajne ovog čarobnog pića – kako se pravilno uživa u tekili, kako se pije tekila, dok istovremeno uživate u autentičnoj hrani i kulturi. Iskoristite priliku da se zabavite dok to radite.
Prolazimo kroz uličice Meksika, hipnotizirani šarenom arhitekturom Ochia Riosa. Slušamo melodije poznatih meksičkih marijača i opuštamo se uz ritmove.
Me gustan tomar mis copas
Aguardiente es lo mejor
Tambien el tequila blanco
Con su sal le da sabor.. Ay, ay, ay, ay.. Ay, ay mi amor.. Ay mi morena,
De mi corazón !!!
“Vreme je za tekilu”, uzviknuh sa pogledom na simpatičnog konobara. Dok se Marija smeškala, ja sam krenula u svoje istorijsko izlaganje tekile u Meksiku. „Znaš li da se trenutno nalazimo u zemlji koja ima preko 100 destilerija i više od 600 vrsta tekile? A čak je 2000 vrste registrovano!“, rekoh s oduševljenjem. Marija je zainteresovano slušala dok je Mariachi muzika lagano svirala…mi smo se prepustili razgovoru i uživanju u ovom jedinstvenom okruženju sa šarenim stolovima, i stolicama izduženim do neba, koje nas je vraćalo u duh Meksika.
„Koju tekilu izabrati, glasno sam čitala, Mariji: ORO, BLANCO, REPOSADO, ANEJO ili EXTRA ANEJO !!! Neki kažu da je ORO mlad i iskvaren, dok BLANCO čist i bez efekta mamurluka. REPOSADO, odležala je neko vreme, a ANEJO stara i sa određenim godištem. EXTRA ANEJO, najstarija od njih sve. Marija, pomozi, rekoh… dok se smešila, oči su joj sijale od uzbuđenja, kao i moje, dok smo razmatrali koju ćemo odabrati.
Kako se pije tekila – Putovanje kroz degustaciju
Konzumacija tekile u Meksiku ima posebnu dimenziju i kulturu. Prema meksičkom zakonu, tekila se mora napraviti od 100% plave agave i mora poticati iz grada Tequila u državi Jalisco. U Meksiku se ne eksira tekila, već se otmeno pije, kako bi se uživalo u njenim aromama i ukusa. Takođe, tradicija uključuje korišćenje limuna i soli kao dodatka. Ovaj proces pijenja tekile predstavlja kulturu i tradiciju Meksika, koju ispijanje tekile u Meksiku čini posebnim. Uz to, pijenje tekile čini da se upoznamo sa različitim kulturama i tradicijama, što rad na brodu omogućava. Kako se pije tekila, saznaćete upravo ovde, u Meksiku.
Putujte u svet tekile: Iskusite više od jedne!
Istražite svet tekile i naučite kako se pije tekila, jer se ne piju sve tekile isto! Ova fascinantna pića su puna tajni koje čekaju da ih otkrijete! Ne zaustavite se samo na jednoj, isprobajte ih sve. Rad na brodu vam donosi i nove avanture i nova saznanja o tekili, kojih ima zaista mnogo. Zanimljiva činjenica je da se i retko ko zadrži samo na jednoj tekili:
-
- ORO („zlatna“) – tekila koja je „mlada i iskvarena“, što znači da se karmela ili šećer ili glicerin dodaju da liči ukusu starije tekile – oprez!
- BLANCO („bela“) ili plata („srebrna“) – čista bela sa vrlo malo šećera koja nema efekat mamurluka, jer je čista (nije mešana sa drugim pićima)
- REPOSADO („odležala“) – minimalno 2 meseca, ali kraće od godinu dana čuvana u hrastovim bačvama
- ANEJO („stara“ ili „određeno godište“) – minimalno godinu dana, ali manje od 3 godine u hrastovim bačvama
- EXTRA ANEJO („extra stara“)– minimalno 3 godine u hrastovim bačvama
- (Informacije preuzete sa wikipedie)
Nezaboravno iskustvo
Doživite tradiciju, kulturu i strast prema otmenom piću od 100% plave agave“. Svaki put kada pitate nekog kako se pije tekila u Meksiku, reći će vam uvek isto: „Pijenje tekila u Meksiku ima jedinstvenu dimenziju“. A sam trenutak kada se nalazite okruženi Meksikancima čiji karakteristični sombrerosi krase njihove glave, pri tom susretnete Marijače u magičnom i inspirativnom okruženju i ispijate to njihovo tradicionalno piće, tekilu, je zaita nešto posebno.
Najbolje možete saznati kako se pije tekila u Meksiku od stanovnika, koji će vam takođe reći da je po meksičkim zakonima tekila napravljena isključivo od 100% plave agave, koja se nalazi u gradu Tequila u državi Jalisco. Tequila u Meksiku se ne pije brzo i grubo, već se pije sa stilom i uživa u njoj. Pravi poznavaoci znaju koliko divnih aroma jedna tekila nosi u sebi dok lagano klizi niz grlo i ispunjava vašu strast, dok uživate u njenom ukusu, boji i mirisu. Vaša krv počinje da ključa, a strast se probija. Neki bi rekli da je to melem za dušu.
Krenimo zajedno u avanturu kroz svet tekile
Saznajmo zajedno kako se tekila dobija, skladišti i drži u dobrom stanju. Posetimo zajedno kroz ovaj članak, destilerije i saznajmo sve o procesu proizvodnje tekile. Krenimo u ovu avanturu i ispunimo naše želje za znanjem o tekili, već sad! Saznajmo zašto je Blanco tekila ima najjači okus, dok je añejo tekila najmekša i najnežnija.
Pri pijenju tekile, stil i tehnika pijenja takođe su važni. Ukus tekile razlikuje se od mnogih drugih pića, a u Meksiku se ne eksiraju sve tekile. Sierra Tequila, se konzumira kao „shot“ sa limunom i solju. Ona se često koristi u koktelima, poput Margarite i Tequila Sunrise, u koje se dodaju razne arome, kao što su pomorandža, ananas, vanila i sl. Međutim, budite oprezni, jer Sierra Tequila ima visok sadržaj alkohola, čak 75%. Zato nemojte zaboraviti na tradicionalnu meksičku hranu, koja će vam upotpuniti iskustvo i omogućiti vam da u potpunosti uživate u kulturi i običajima Meksika.
Tradicionalni način ispijanja tekile u Meksiku
Tekila se ispija uz nekoliko koraka. U nekim zemljama se koristi cimet umesto soli i kriška narandže umesto limuna. Radi o žestokom piću koje ima čak 75% alkohola. Obzirom da u SAD, tekila često sadrži manje agave i više alkohola baziranog na hemikalijama i aditivima, bolje je da se držite originalne tekile iz Meksika.
Prava tekila: Proizvodnja i kvalitet
Tekila se proizvodi od plave agave, biljke koja izgleda kao kaktus i može narasti do 2 metra visine i težiti preko 90 kg. Da bi se dobila tekila, potrebno je od 8 do 13 godina da agava sazri, a zatim se isecka i iscedi sok koji se fermentiše i destiluje. Proizvodnja tekile se obavlja isključivo u Meksiku zbog pogodnih klimatskih i reljefnih uslova za uzgoj agave, a meksička vlada kontroliše proizvodnju koja svake godine doseže preko pola miliona kilograma isečene agave.
Kako se pije zlatna tekila: Istražite najbolji ukus Meksika
Najbolja tekila ima zlatnu boju i starost od oko 5 godina. U neke tekile se dodaju glicerin, šećer ili karamel da bi imale ukus sličan starijoj tekili. Neke se stavljaju u hrastove bure da bi dozrele, a u njima tekila može odležati i do 3 godine. Starenje utiče na boju tekile, a bezbojna tekila je znak da je tek proizvedena. Uključujući i znanje kako se pije tekila u Meksiku, ovaj iskustveni rad na brodu može da vam obogati saznanje o tekilama.
Put u svet tekile: Iskustva u destileriji
Ova destilerija će vas uvesti u svet tekile, objašnjavajući vam kultnu tradiciju pijenja tekile sa limunom i solju. Saznaćete razliku između slatke tekile i one sa notama limete i drugih vrsta voća. Kroz celokupan proces proizvodnje tekile, od uzgoja agave, do branja, seckanja, izvlacenja soka, destilacije i skladištenja, doćićete do saznanja koliko kvalitet tekile utiče na njen ukus. Za vreme posete destileriji, uverićete se u važnost regija za proizvodnju tekile, gde će vam biti predstavljene mape sa obeleženim najvažnijim centrima. Naučićete da tekila zatvorena može da traje čak 4 godine, ali da se ukoliko se otvori, može popiti za 2 meseca, pre nego što počne da oksidira i gubi svoja svojstva agave. Kao sto vidite, rad na brodu, pored rada, može vam doneti i razne druga iskustva i otkrića.
Kako se pije tekila sa crvom u tekili: Mit ili marketinški trik?
Ako ste ikada pili tekilu, verovatno ste primetili da neki proizvođači dodaju crv u svaku flašu. Iako je to manje više marketinški trik, mnogi se pitaju da li se tekilu sa crvom pije ili ne. Postoje mitovi i legende vezani za ovog crva u tekili, a neki tvrde da dodavanje crva menja ukus tekile. Ipak, to nije dokazano. Ukoliko želite, možete zagristi crva, ali neće vam se desit ništa loše. Možda čak dobijete malo dodatne energije za povratak na brod.
Putujte sa nama i pridružite nam se i na drugim putovanjima i iskoristite priliku da otkrijete nova mesta i kroz nove avanture. Knjiga, „Priručnik za rad na brodu“ daje vam priliku da saznate više o najboljim destinacijama kao i savetima šta ne bi trebalo propustiti. Poručite knjigu i počnite svoju avanturu već danas!
Zaplovimo zajedno!