Kako se pije tekila i koje spadaju u otmene, saznajte u tekstu..

Rad na brodu ima  svoje i dobre i loše strane. Da se radi, radi se. Rade svi i rade svaki dan. Ali ono što nam brod takođe pruža jeste obilazak egzotičnih destinacija poput upravo ove, Meksika. Država koja vas ne ostavlja ravnodušnim i prelazi granice vaših očekivanja. Pored toga, kako se pije tekila, koja je već kultni status u Meksiku, možete štošta još da saznate.

Me gustan tomar mis copas
Aguardiente es lo mejor
Tambien el tequila blanco
Con su sal le da sabor..  Ay, ay, ay, ay.. Ay, ay mi amor.. Ay mi morena,
De mi corazón !!!

Dok se lagano krećemo ulicama Meksika, opijeni već na prvi pogled, pažljivo osmišljenom jedinstvenom arhitekturom, koja osvaja kao i vrhunski dizajn obojenih šarenih upečatljivih kućica i prodavnica Ochia Riosa, čujemo zvuke poznatih meksičkih pevača, odnosno marijača.

Niko nije popio samo jednu tekilu

Rad na brodu vam donosi i nova saznanja o tekili, kojih ima zaista mnogo. Zanimljiva činjenica je da se i retko ko zadrži samo na jednoj tekili:

 • ORO („zlatna“) – tekila koja je „mlada i iskvarena“, što znači da se karmela ili šećer ili glicerin dodaju da liči ukusu starije tekile – oprez!
 • BLANCO („bela“) ili plata („srebrna“) – čista bela sa vrlo malo šećera koja nema efekat mamurluka, jer je čista (nije mešana sa drugim pićima)
 • REPOSADO („odležala“) – minimalno 2 meseca, ali kraće od godinu dana čuvana u hrastovim bačvama
 • ANEJO („stara“ ili „određeno godište“) – minimalno godinu dana, ali manje od 3 godine u hrastovim bačvama
 • EXTRA ANEJO („extra stara“)– minimalno 3 godine u hrastovim bačvama
 •  preuzeto sa wikipedie

“Vreme je za tekilu”, rekoh Mariji i razoružavajuće se osmehnuh. Pogled joj je govorio za sebe : ”Polako, tek sto smo izašli sa broda”. Bilo bi krajnje nepošteno i nezahvalno biti u Meksiku a ne probati njihov glavni meksički brend – tekilu. Uporno sam krenula u filozofiju i istoriju, zabrinuto objašnjavajući, da se trenutno nalazimo na teritoriji koja ima preko 100 destilerija koje proizvode preko 600 vrsta tekile u Meksiku, a 2000 vrsta je čak registrovano, a mi imamo samo još dva sata na raspolaganju do ponovnog vraćanja na brod.

Uz moje izlaganje stigosmo i do vesele raspevane grupice Marijača i do simboličnog kafića sa šarenim dekorativnim  stolovima i  stolicama, sve u duhu Meksika i zauzesmo poziciju. Rad na brodu može za trenutak da se zaboravi a španska serija može da počne, reče Marija, dok nam je prilazio ljubazni  simpatični meksički konobar . ”Tekilu, moliću”, srećno odgovorih, poput deteta kada mu kupe novu igračkicu, dok me je Marija sa smeškom i pomalo zbunjeno posmatrala.

Tekila limun i so u casicama na stolu.
„Nisam ti poslao poruku, tekila jeste“

Kako se pije tekila

Ispijanje tekile na teritoriji Meksika ima potputno novu dimezniju, morate se složiti. Dom tekile je upravo Meksiko. A taj momenat je, sreća, kada shvatite da ste, tu, okruženi Meksikancima, čije glavice vire ispod ogromnih sombrera, pa još naletite i na Marijače u predivnom magičnom inspirativnom ambijentu i doživite tu čast da pijete njihovo tradicionalno otmeno piće, tekilu.

Kako se pije tekila otkrićete najbolje u Meksiku i saznaćete od lokalaca da je po meksičkom zakonu, napravljena  isključivo od 100% plave agave, koja je se nalazi zapravo u istoimenom gradu Tequila u državi Jalisco. I ne zaboravimo, tekila se u Meksiku ne eksira,  već se otmeno, kao što rekoh,  pijucka i uživa u njoj. Tako da pravi znalci znaju koliko predivnih aroma jedna tekila nosi u sebi dok prosto klizi niz grlo i prožima strašću dok uživate u njenom ispijanju  boji i mirisu. Krv polako ključa, a strast se rasplamsava. Melem za dušu bi rekli, srbi za rakiju, a meksikanci za tekilu.

Iz ovoga možemo da zaključimo da nam rad na brodu, pored naravno rada, daje priliku za zbližavanjem i upoznavanjem različitih kultura i njihovih običaja, i čini da to doživimo kompletno. U Meksiku se zaista pridaje velika važnost u konzumaciji ovog pića i tekila limun i so, danas su deo kulture i simbol Meksika.

 “Jedna tekila, dve tekile, tri tekile, POD!”

Poželjno je znati da se u Meksiku ne eksiraju sve tekile, već pojedine, poput Sierra Tequila, koja veoma jaka i žestoka. Konzumira se kao„shot“sa limunom, naravno i soli a koristi se zbog same žestine i vrlo često u raznim koktelima, poput Margarita i Tequila Sunrise, i u ovu tekilu se dodaju različite arome poput, pomorandže, ananasa, vanile i sl. jer ima čak  75 % alkohola u sebi.

Tako da oprez, čak i u koktelima ova tekila, uhvatiće vas munjevito. Ne zaboravite da nešto prethodno i jedete. Tradicionalna meksička hrana, je tu da vam događaj bude kompletan.

Kako se pije tekila iz lezaljke.
“Jedna tekila, dve tekile, tri tekile, POD!”

Kako se pije tekila je pitanje mnogih, ali odgovor je jednostavan, pre ispijanja i samog rituala, prednji deo dlana se malo ovlaži između palca i kažiprsta a onda se posoli. Zatim poliže se so, popije tekila i posisa limun. S obzirom da tekila spada u žestoka pića, so ublažava upravo tu žestinu a limun je tu da da balans i začini ukus. U nekim drugim državama, se cimet koristi umesto soli a kriška narandže umesto limuna.

U SAD, piće koje u sebi sadrži 51 % agave, nazivaju tekilom. Ostatak ovog pića čini alkohol ali baziran na raznim hemikalijama i aditivima od kojih vam posle glava puca, tri dana i tri noći i upravo odatle, zbog  tog miksa, tekila dolazi na loš glas.  A retko ko od ovih, nazovimo ih opijača, koji eksiraju ovo piće i treskaju čašicom od šank, znaju da je tekila ustvari jedno otmeno piće koje treba znati kako piti i u skladu sa njim se i ponašati.

„Kad vam život da limun, uzmite najjači meksički afrodizijak – sol i tekilu!“ Tequila may not be the answer but it’s worth a shot!

Meksičko alkoholno piće, tekila je slično džinu, ali je ipak dosta jače od njega.  Tekila se dobija fermentacijom (vrenjem) plave agave. Agava izgleda poput kaktusa, bodljikava je i tirkizne boje. Može biti visoka i do 2 metra  a teška i preko 90 kg. Potrebno joj je od 8-13 godina da sazri, a onda se isecka i iscedi se sok koji se fermentiše pa se destilizuje. Klimatski i reljefni uslovi za uzgajanje ove biljke agave u Meksiku su prosto savršeni odakle se i cela, odnosno celokupna  proizvodnja tekile,  obavlja u samom Meksiku. Preko pola miliona kilograma se poseče godišnje agave za proizvodnju tekile koju nadgleda meksička Vlada.

Pored toga kako se pije tekila u Meksiku, rad na brodu će vam pružiti,  prilikom obilaska Meksika, i saznanja koja je najbolja tekila Meksika. To je tekila zlatne boje i koja je stara oko 5 godina. U neke tekile se dodaju glicerin ili šećer, pa i karamel da bi imale sličan ukus da kažemo starije tekile. Neke se sipaju u burad od hrasta, da bi dozrele i tu znaju da odleže i po 3 godine. Boju tekile upravo i menja taj process starenja. Bezbojna tekila je znak da je tek proizvedena.

Tekila limun i so u raznim flasama.
                                 “Veruj mi ti znaš da igraš! – Tekila ”

Sve je moguće sa tekilom i karminom

Destilerije  su tu da vas uvedu i potpuno novi svet tekile, objasne kako se pije tekila,  gde vas već na ulazu ček tekila limun i so. U destileriji smo saznale da ima slatkih tekila i od kuvane agave, kao i sa notama limete i drugih vrsta  voća. Prošli smo kroz čitav  proces i korake dobijanja tekile. Od samog uzgoja agave, do branja, seckanja, izvlačenja soka, destilacije pa sve do skladištenja tekile i njene ambalaže.

Tekila limun i so su kultni status Meksika a u destileriji će te videti i mape odnosno regije na kojima su oboleženi glavni i najvažniji centri za proizvodnju tekile.

Tekila koja je zatvorena može 4 godine da traje i neće se pokvariti, samo će više ličiti na viski  svojim ukusom, jer će se izgubiti kvalitet agave i dobiće se burbon. A onog momenta kada otvorite tekilu, računajte da imate 2 meseca da uživate u njoj, jer će nakon toga oksidirati i uništitiće se sva svojstva agave. Rad na brodu kao što vidite, pored rada, može da vam donese i razna neka druga iskustva i otkrića.

Crv i tekila

Crv u tekili je manje više marketinški trik. Možda ćete se zapitati kako se pije tekila sa crvom u njom i da li se uopste pije, ali samo napred. Slobodno. Razni mitovi i legende su vezane i ispričane za ovog crva u tekili. Agave od kojih se dobija tekila, su bile pune svojevremeno crvića, pa su se prozvođači dosetili da u svaku flašu  stavljaju po jednog jer navodno je menjao ukus tekile. Tako da vam neće biti ništa ako zgutate jednog. Malo dodatne energije za povratak na rad na brodu, ne treba da bude na odmet.

Fokus smo stavili i na druge sjajne destinacije koje je naš kruzer obilazio. Jednostavnim klikom saznajte kakav je život u Amsterdamu!

Hvala što ste i ovaj tekst pročitali! Zapratite nas i na Instagramu i Facebook stranici da ne bi nešto propustili! Svakog petka samo za vas pišemo o najaktuelnijim destinacija i najnovijim vestima sa kruzera! Hvala vam što nas pratite!

Zaplovimo zajedno!

15 Komentara

 1. 1. septembra 2020. at 13:16
  Nikolaj

  Cheers!!! ☺
  Наздраве!!! ☺
  На здоровье !!! ☺

 2. 1. novembra 2020. at 12:38
  Veljko

  Ova tura u Meksiku je praktično bila prava avantura za razliku od bilo koje druge!!! 😀

  • 1. novembra 2020. at 13:40
   siteadmin

   haha i nama je, Veljko! ♥ 😀

 3. 1. novembra 2020. at 12:42
  Andjelko

  Ja nikad nisam bio osoba za takve „turneje“. Mrzim ideju da mi neko kaže gde da budem i kada, a posebno neko ko mi govori o nečemu o čemu prilično znam (npr. Tekila). Dakle, moram reći da nisam bio bas impresioniran..

 4. 1. novembra 2020. at 12:44
  siteadmin

  Mi ipak verujemo u te „turneje“, Andjelko 😀 Smatramo da uvek možeš biti nagrađen sa nekom korisnom edukativnom informacijom 😀

 5. 1. novembra 2020. at 12:51
  Aleksa

  Meni je sam obilazak bio prilicno zanimljiv i mislim da bi bio svakoj novajliji – predeo je bio prelep a destilerije su došle kao dobrodošlice (a uz njih i prilično zanimljivi likovi), poput i naseg vodica koji je bio duboko upućen i vest u prenosenju informacija na veoma zabavan i zanimljiv nacin.

  • 9. decembra 2020. at 13:01
   siteadmin

   Drago nam je Aleksa! ♣

 6. 1. novembra 2020. at 13:10
  Lazar

  Puno ukusa i puno tekile!!! Tura je top! Salud!!! 😀

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su *